WordCampNL 2012: 2 dagen volop WordPress inspiratie

Afgelopen zaterdag 24 maart startte de jaarlijkse Nederlandse editie van WordCamp, een inspirerend weekend WordPress kennis delen op alle mogelijke niveaus vanaf beginners tot en met plugin/theme ontwikkelaars.

• Veel foto’s gemaakt door Erno Hannink en door Daniël van den Berg
• Vooral op zondag veel bruikbare links naar presentaties en ‘gereedschappen’
• Is Responsive Design het ‘WP’ buzzword voor 2012?
• Dynamiek WordPress ontwikkelingen voelbaar
• Aanvullingen welkom, optekening ‘slechts’ vanuit twitterfeed gemaakt…..
Verslag van 2010 editie
• Lees de twittertijdlijn van WordCampNL 2012

Bowe Frankema

In de eerste sessies van de zaterdagochtend stonden naast een algemene presentatie over WordPress.com en BuddyPress vooral de ontwikkelingen rondom mobiel (lees ‘responsive design‘) centraal. Professionele theme ontwikkelaars duiken massaal in de combinatie HTML5 en CSS3 om op basis van resoluties de vormgeving dynamisch aan te passen. Een uitdaging voor vormgevers, die nu rekening moeten gaan houden met meerdere ontwerpregels voor verschillende resoluties en verhoudingen (16:9 en 4:3) van alle mogelijke (mobiele) schermen.

Andrew Nacin

De presentatie rondom BuddyPress liet via de twittertijdlijn (#wcnl) verschillende geluiden horen, variërend van ‘aardig alternatief voor FaceBook’ tot ‘mijn ervaringen met BuddyPress zijn niet geweldig’. Op mijn vraag of het gebruik van BuddyPress menu’s volledig binnen WordPress menu’s zou kunnen plaatsvinden, kwam helaas geen antwoord. Probleem is dat BuddyPress menu’s gekoppeld zijn aan ingelogde gebruikers, dus er zit als het ware een ‘naam’ in de URL van de knop. WordPress biedt die mogelijkheid (voor zover ik weet) niet. Ik heb er ook nog geen plugin voor kunnen vinden. Door die tekortkoming hebben themes vaak ‘moelijkheden’ met BuddyPress omdat deze plugin dus op ‘eigen wijze’ nieuwe plekken gaat toewijzen voor het plaatsen van specifieke BuddyPress menu’s. Er zijn echter bepaalde themes die voor BuddyPress zijn aangepast, maar ik ervaar dat zelf als een beperking.

Seats2Meet in Utrecht

Tot slot in het ochtendprogramma een eerste preview van versie 3.4, welke nu nog als alpha versie in de steigers staat. Centraal staat het gemak van vertalingen van plugins en themes, welke veelal flink achterlopen op de vertaalde versies van WordPress zelf. Op zondag werd nog stilgestaan bij een meer effectieve wijze van zoeken naar plug-ins.

De parallelsessies waren aanzienlijk moeilijker te volgen via de twitterfeed. Er viel nauwelijks relevante inhoud uit te onttrekken. Dat was vooral zaterdag het geval. Op zondag verschenen hele reeksen presentaties, die al via de gebruikelijke kanalen werden gedeeld (overigens later nog aangevuld met enige lezingen van zaterdag):

Karim Osman over WordPress.com
– Luc de Brouwer over plug-in ontwikkeling
Siobhan McKeown over do’s and don’ts for WordPress Startups
– Presentatie over Tutsplus
– Informatie over WPRemote
– Betaalde content via PayPress
– Waarom bloggen beter zou zijn dan een Facebook pagina
Tools, Themes en Plugins
– Dashboard aanpassen door @noeltock
Hacking WordPress door @markoheijnen
WordPress in Business door Robert van Eekhout
– Een reeks boeken over achterliggende technieken
WordPress voor Bureaus en Merken, door Bas van de Lans
– Case: mobiel solliciteren via WordPress site, Elles de Boorder
– De website van core developer Andrew Nacin
– Speciaal voor multisites: Infinity
– Paul Gibbs over BuddyPress
Writing Docs Like A Boss door Siobhan McKeown
– Coen Jacobs over Custom Post Types
Responsive Design door Tom Hermans
Drie presentaties van Rogier Mostert
– Bjorn Wijers over WordPress als CMS voor intranet

Borrel

Voor de plug-in ontwikkelaars en dus de PHP liefhebber had Andrew Nacin, WordPress core developer, genoeg in petto om menig deelnemer aan het tweedaags congres in ‘verwarring’ naar huis te sturen. Het werd duidelijk: ‘Plug-in ontwikkelaars moeten de kern van WordPress goed bestuderen alvorens zij aan de slag gaan’.

Natuurlijk was het via de twitterfeed allemaal wat lastiger te volgen, dus ik heb zeker veel zaken gemist in het WordCampNL weekend. Maar na afloop liet de twitterfeed zien dat velen met inspiratie naar huis zijn gegaan om kennis en kunde snel in de eigen praktijk te kunnen invullen.

Het was volop voelbaar dat WordCampNL 2012 in niveau is gestegen. Niet meer een beginnersevent, maar vooral meer gericht op ervaren WordPress ontwikkelaars, die weten wat zij doen met themes, plugin, custom post tyoes, custom fields, multisites, custom menus en de integratie met BuddyPress, maar ook grote sociale netwerken zoals Facebook.

Onmisbaar? Zeker. Ik had in 2010 al aangegeven er in 2011 bij te zijn. Dat jaar ging het event niet door, dit jaar lukte het niet, de twitterfeed was een uitkomst, maar ik heb ongetwijfeld veel gemist, dus 2013 ben ik er zeker bij.

Lees ook de samenvatting van Coen Jacobs
foto’s door o.a. Chantal Coolsma

3 reacties

 1. Peter Luit op 28 maart 2012 om 19:08

  Inmiddels meerdere updates geplaatst van diverse presentaties die via verschillende sprekers beschikbaar werden gesteld via #wcnl. 2. Rogier op 29 maart 2012 om 08:47

  Goed overzicht peter.

  Je bent deze drie vergeten:

  – Facebookpagina’s publiceren met WordPress
  – Onderhoud van je WordPress site
  – WordPress succesvol maken

  Ik heb de WordPress presentaties online gezet op mijn site.

  Groet, Rogier 3. Peter Luit op 1 april 2012 om 18:55

  @Rogier: zoals je wellicht al hebt gezien, staan ze er nu wel bij. Ik hoop zo compleet mogelijk te zijn…..